Deze pagina wordt binnenkort vervangen door de nieuwe website van Woongroep Initiatief Naaldwijk.
In 2020 zijn er door de gemeente Westland, Centrum Groepswonen en de Seniorenraad verschillende workshop georganiseerd in oa. Wateringen, Naaldwijk, ’s Gravenzande en Monster. Binnen Naaldwijk is er vanuit deze workshops het Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN) gestart. Er waren een dertig-tal actief geïnteresseerden (stellen/een-persoon huishoudens) welke verder wilden met met dit initiatief. Er is een kopgroep gevormd van zes mensen, welke onder andere in overleg met de gemeente op zoek is gegaan naar een geschikte locatie binnen Naaldwijk.
Koplopers en bestuur WIN, Hans, Jose, Astrid, Astrid, Mart en Peter
Inmiddels is dit initiatief na diverse bijeenkomsten uitgegroeid tot een club van meer dan zeventig geïnteresseerde huishoudens en is er vanuit deze groep een vereniging opgezet onder de naam vereniging WIN.
Doel van de vereniging is het zoeken van geschikte locaties, het doorontwikkelen van de initiatieven naar uitvoerbare projecten (haalbaarheid onderzoek, interesse-peiling e.d.) en het begeleiden van de groepsvorming voor deze projecten.
Op deze pagina is de verkorte versie van het visiedocument in te zien en zijn de nieuwsbrieven te downloaden.
Ben je geïnteresseerd, wil je op de hoogte blijven en onze nieuwsbrieven ontvangen?
Meld je dan aan via het; contact formulier
Je kunt ook lid worden van de vereniging en zo meepraten, meedenken en mee beslissen over de stappen welke de vereniging neemt om passende locaties te vinden voor de groepen.
Aanmelden als lid van vereniging WIN: aanmelden (inschrijfkosten: 50,- euro eenmalig, contributie 50,-euro per jaar). Jouw aanmelding wordt NIET gedeeld met andere partijen buiten het Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN).
2023-03 Nieuwsbrief (25 oktober 2023)
Uitnodiging voor bijeenkomst 22 mei
2023-02 Nieuwsbrief (12 mei 2023)
2023-01 Nieuwsbrief (3 maart 2023)
2022-08 Nieuwsbrief (16 december 2022)
2022-05 Nieuwsbrief/Uitnodiging (5 november 2022)
2022-04 Nieuwsbrief (18 oktober 2022)
2022-03 Nieuwsbrief (3 oktober 2022)
2022-02 Nieuwsbrief (22 september 2022)
Nieuwsbrief/verslag (12 juni 2021)
Toekomstmuziek
Het klinkt jong, om als 50-plusser al na te denken over hoe je later wilt wonen. Toch is het goed om al eens met andere ogen naar je huidige woonsituatie te kijken. Is het mogelijk je huis levensloop bestendig te maken? Zou je in de toekomst kleiner willen wonen? Gelijkvloers?
En wat is er te beleven in je eigen buurt, als je niet meer iedere dag naar je werk gaat en – nog later – minder mobiel wordt? Wie doet er boodschappen voor je als het een keertje uitkomt, en wat kun jij voor een ander betekenen? Groeps wonen kan hierop een antwoord zijn.
Tijdig beginnen
Als je eenmaal weet wat je wilt, is de gewenste woning nog niet per se beschikbaar. Door de dubbele vergrijzing (meer senioren die steeds ouder worden) is de woningmarkt in deze categorie behoorlijk verstopt. Voor groeps wonen kun je je aanmelden bij een bestaande woongroep of besluiten met anderen samen te gaan bouwen. Door de groeiende populariteit zijn er echter soms lange wachtlijsten en zelf bouwen is een traject van vele jaren. Als deze woonvorm je aantrekt, moet je daarom tijdig beginnen.
Gelukkig oud worden samen met anderen is een belangrijk doel voor veel mensen. Dat kan in de woongemeenschappen van senioren die we in Nederland hebben. Vaak zijn deze woonvormen door 50plussers zelf opgericht, in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en andere partijen. Er ontstaan ook steeds meer groepen via koopconstructies. Groeps wonen door senioren is daarmee een prachtig burgerinitiatief. Het past helemaal in deze tijd van zelfstandigheid en eigen regie, gecombineerd met de behoefte aan saamhorigheid. In een woongemeenschap woon je, alleen of met je partner, zelfstandig met behoud van privacy. Veel woningen zijn levensloopbestendig. In en rond het gebouw zijn er ruimtes en voorzieningen die je met de andere bewoners deelt. Bijvoorbeeld een tuin, een fietsenhok of een deelauto. Dit geeft volop kansen om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.
Nabuurschap
In de ontmoetingsruimte kun je samen koffie drinken, verjaardagen vieren, vergaderen. Of het locale zangkoor of de yoga-les huisvesten, en zo een functie in de buurt vervullen. De gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zijn in eigen beheer. Het bestuur van de woongroep houdt het overzicht, maar van alle bewoners wordt een actieve inbreng verwacht. Dankzij de gezamenlijke activiteiten en onderlinge betrokkenheid, ontstaat een nauwe band met je medebewoners. Deze laagdrempelige nabuurschap groeit deels vanzelf; deels werk je er als groep aan door goede afspraken te maken op allerlei gebied. Belangrijk is dat je weet te geven en te nemen. (Bron: LVGO.nl)