Wat is groepswonen?

De essentie van groepswonen is zelfstandig wonen en leven in een sociaal verband.

Je hebt je eigen woonruimte, maar er is in jouw directe leefomgeving een gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten. Groepswonen is niet alleen een middel tegen eenzaamheid maar gemeenschappelijk wonen is vooral ook gewoon fijn:

Je kent elkaar
Je mag elkaar
Je helpt elkaar
Je maakt plezier met elkaar

Waarom groepswonen?

Ondanks onze rijkdom en onze overvloed aan communicatiemiddelen blijken sociale verbanden in ons land en in onze regio helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn als je zou denken.

Een gebrek aan een sociaal netwerk leidt gemakkelijk tot eenzaamheid.
Het wonen in een groep is een prachtig middel om er voor te zorgen, dat de gewenste sociale verbanden er wel zijn, waardoor mensen gezonder en gelukkiger leven en mee doen met de maatschappij.

Groepswonen is voor iedereen!

De meeste mensen denken, dat je alleen in aanmerking komt om te gaan groepswonen als je op gevorderde leeftijd bent. Het klopt, dat er veel groepen zijn voor 50-plussers en sinds er geen nieuwe verzorgingshuizen gebouwd worden wordt het wonen in een groep gezien als een goed alternatief. Maar ook onder jongeren is er veel belangstelling om te gaan groepswonen en steeds meer zie je dat er groepen ontstaan waar zowel jongeren als ouderen wonen.

Leven in een woongroep

Er bestaat geen eenduidige, algemeen gehanteerde definitie van een woongroep of een woongemeenschap. Maar wat wel een basisvoorwaarde voor een woongroep is, dat je bewoners moet hebben, die vrijwillig in mindere of meerdere mate van betrokkenheid samenleven, met de bedoeling om minstens een sociale meerwaarde te geven aan dit samenwonen.

Groepswonen geschiedenis.

Groepswonen is een woonconcept dat in Den Haag rond 1984 is gestart. Deze groepen waren van oorsprong bedoeld voor 50-plussers. Het idee was om met een aantal generatiegenoten bij elkaar in een groep te gaan wonen. Voor aanspraak en ook om een beetje voor elkaar te zorgen. Zo zijn de eerste woongroepen voor ouderen ontstaan. Veel heldere informatie over gemeenschappelijk/groepswonen in te vinden op de web-site van; LVGO.

Een woongroep voor ouderen bestaat over het algemeen uit 20 huishoudens die een gemeenschappelijke ruimte delen en samen een zelfstandige vereniging vormen. Elke woongroep bepaalt de eigen statuten en cultuur.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de maatschappij; ook op het gebied van wonen en zorg. De verzorgingshuizen verdwijnen en iedereen wordt geacht zo lang mogelijk thuis te wonen. Dit heeft onder andere tot gevolg dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een manier van wonen en leven, die hen bij het ouder worden geborgenheid, veiligheid en nabuurschap biedt. Groepswonen kan hiervoor een oplossing zijn. Ook in het Westland zien wij een toenemende vraag naar nieuwe groepen, divers in leeftijd, achtergrond en economisch draagvlak.

Vergelijkbare termen

co-housing of centraal wonen

co- living

gemeenschappelijk wonen

knarrenhof

samenhuizen (Belgische term)

thuishuis

woongemeenschap

woongroepen

Nuttige links

www.centrumgroepswonen.nl

www.gemeentewestland.nl

www.seniorenraad-westland.nl

www.LVGO.nl